logo

L’educació de les Arts: Projectes innovadors als centres educatius

Residència 03 Març – 03 Abril 2016

Entrada lliure / aforament limitat/ Espai residència d’Arts Santa Mònica

Aquest projecte neix partir d’una proposta de la comissió d’ensenyament del

Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (COLCABAT) i la col·laboració amb Interfícies, el programa transversal de cultura, educació i ciutadania del Centre d’Art Santa Mònica. Aquesta mostra s’emmarca en un procés de treball a llarg termini del centre amb la pedagogia de l’art i el treball amb escoles i professorat.

L’educació de les Arts: projectes innovadors als centres educatius pretén evidenciar la importància de l’Educació artística principalment a l’educació obligatòria, la seva contribució a l’educació integral, i a la cohesió en el més ampli sentit del seu significat.

Aquest projecte es basa en la creació d’una mostra de projectes educatius on l’educació artística és la protagonista: Hi participa activament, col·laborant i vertebrant el currículum en el context del projecte i les estratègies d’ensenyament i aprenentatge

Més que parlar de centres, s’ha volgut convidar a presentar projectes per a mostrar a tots els nivells educatius, des de l’educació infantil a la formació inicial del professorat. Aquest arxiu mostra les experiències, els processos i els resultats obtinguts mitjançant aquest sistema de treball global i integrador.

Durant el període de residència del projecte s’han realitzat diverses activitats:

-Una mostra d’experiències interdisciplinàries reeixides, de l’àmbit – o al voltant –   de l’àrea d’educació visual i plàstica i artística en general.

-Taules de debat:

CARTOGRAFIES DE L’EDUCACIÓ ARTÍSTICA

Dimarts 8 de març

Amb Fernando Hernández (UB), Lluís Alabern (MNAC), Glòria Jové (UDL) i Javier Rodrigo (Transductores-Intertífices).

Moderat per Jaume Carbonell

PEDAGOGIES DIALÒGIQUES DE L’ART

Dimecres 16 de març
Amb Anna Sala i Núria Matas (Escola El Puig, d’Esparreguera), Jaume Comenge (SINS Cardener, Sant Joan de Vilatorrada), Ramon Parramon (ACVIC-Idensitat), Estíbaliz Jiménez de Aberasturi (Grau d’Educació Primària en anglès –UAB; i Màster de formació del professorat de secundària -UPV).

Moderat per Montserrat Rifà i Conxa Martínez

PROSPECCIONS I ALTERNATIVES DE FUTUR EN L’EDUCACIÓ ARTÍSTICA

Dimecres 30 de març
Amb Irene Amengual (Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma), Imanol Aguirre (UN), Inés (Programa Descobrir- Gubelkian Educaçao para a Cultura, Lisboa).
Tallers d’arts:

TALLER ARTERÀPIA I MEDIACIÓ
Divendres 1 d’abril

a càrrec d’Ascención Moreno

TALLER DE DIDÀCTICA D’EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA

a càrrec d’Anna Mauri
ART EN OBERT
a càrrec d’Experimentem amb l’art

Organitza· Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (COLBACAT), Arts Santa Mònica.

Produeix· Arts Santa Mònica / Interfícies. Programa transversal de cultura, educació i ciutadania

Col·laboren:· Departament de Dibuix de la Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona; Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.