logo

Interfícies 2020 al Poble-sec

Després de l’aturada que tothom ha patit, ens trobem en el procés de reformulació dels projectes per adaptar-los a la nova realitat. En aquest text tractarem d’exposar quin és el full de ruta previst, si tot va més o menys com fins ara, pel programa Interfícies al Raval.
En el cas de Poble-sec estem treballant amb tres fronts diferents. En primer lloc, existeix una vinculació amb el col·lectiu Caminantas, arpilleres del Poble-sec, en col·laboració amb Alia, Associació Cultural de Dones per a la Recerca i l’Acció, i el Pla Comunitari del barri. El grup, que igual que la majoria ha reprès l’activitat després d’aquest parèntesi, es troba en aquests moments decidint la temàtica en la qual treballarà durant la temporada. Caminantas participarà a més en l’exposició que estem cuinant en l’Escola Massana i en el mapatge de les cures que emprendrem al costat de l’Associació Més que curis. De tots dos us parlem una mica més a baix.
Cartel A4 proces Interficies Poble-sec 20-21

D’altra banda, es troba també en marxa el procés amb infants i joves. Després d’un primer intent d’aliança amb una altra entitat del barri que no ha estat possible per trobar-se en una situació molt delicada relacionada amb la gestió del COVID, finalment va sorgir l’oportunitat de treballar amb XiBarri. Xibarri és un projecte construït per veïnes de la Xarxa de Suport Mutu de Poble-sec, oferint possibilitats en el desconfinament per als petits del barri. Durant unes hores, Xibarri comparteix espais del Poble-sec, que empatitzen amb la proposta i obren les seves portes, realitzant tallers creats per les diferents col·laboradores. D’aquesta manera es genera un espai alternatiu per a algunes de les famílies que necessiten suport en aquest moment. Xibarri és un projecte que ha sorgit, igual que la resta de propostes de la Xarxa de Suport, en uns temps i amb uns nivells d’organització envejables. En concret, desenvoluparem en col·laboració un taller de sis sessions que vincularà treball amb càpsules de formació en agroecologia i reconeixement de plantes amb dibuix i serigrafia. Comptarem amb l’ajuda de diverses col·laboradores, totes del barri, a més de la xarxa de Xibarri: Júlia S. Palau (artista i membre del Sindicat de Barri del Poble-sec, amb qui ja hem col·laborat en Barricidi) i Alba AA (Sòcia-treballadora de la Raposa i part del projecte de serigrafia artesanal Embrutafils amb qui vam treballar en Creuem El Paral·lel). També comptem amb el suport del Solar de la Puri, que serà la base d’operacions de les primeres sessions vinculades amb l’hort.
Com ja hem esmentat estem emprenent també el desenvolupament d’un mapatge de cures del Poble-sec en col·laboració amb Més que cures sota el paraigua del treball amb acció comunitària i la taula de Salut del Pla comunitari del barri. El mapatge té per objectiu enfortir la xarxa de les cures posant en marxa un procés comunitari al barri del Poble Sec que permet identificar i visibilitzar la xarxa de cures i consolidar-la. Volem permetre que els membres de la xarxa s’apoderin per donar-se suport i reivindicar, amb l’objectiu de valoritzar i socialitzar les tasques de cura i buscar millores en les condicions de vida de les persones curadores i les persones cuidades. Es conformarà un grup motor que acompanyarà tot el procés i que estarà compost per membres de les mateixes entitats amb les quals es treballarà en les sessions previstes. Un dels resultats previst per aquest procés, és un mapa similar al que vam desenvolupar per a Barricidi.
També ha sorgit l’oportunitat d’emprendre un procés interessant entorn de l’espai públic i la idea d’exili (en un sentit social ampli) amb un institut del barri, del qual ja parlarem quan es concreti més.
Finalment, i sobre això ja ens estendrem en una altra entrada més endavant, ens trobem en aquests moments immersos en la producció d’una exposició que s’inaugurarà a finals de desembre en la qual la plataforma Interfícies, mirarà d’una forma transversal cap als projectes de Transductores des de l’òptica de la cultura i la salut comunitària i la seva vinculació amb els territoris. Contemplarà per tant no només els projectes d’Interfícies si no que s’inclouran processos d’altres línies com potser BornLab o Creuem el Paral·lel. Ja contarem més… cuideu-vos.

Més fotos de Intgerfícies aquí:
Interficies 2020_21