logo

Jugar al carrer! Crònica de les sessions a l’IES Turó de Roquetes

Durant 4 sessions Interfícies ha estat present amb un breu procés de treball a l’IES Turó de Roquetes. La proposta consistia a donar-li continuïtat a una investigació sobre el joc al barri de Roquetes impulsada per l’Escola IGOP en la qual participen com a investigadors els nens i nenes de 1r d’ESO. Compta també amb la col·laboració de MAKEA per construir, de nou, amb els mateixos alumnes un bagul amb recursos de joc. La proposta consistia a recollir el material de la investigació i, lligant amb el procés de Moure”ns cantar i explicar, tractar de portar al pla del moviment les conclusions de la investigació. Per això de nou hem tingut la sort de comptar amb el treball de Lo Relacional.

La primera sessió va coincidir amb vaga de professorat per l’es va optar per ajuntar a tots els alumnes i les alumnes del curs en un sol grup en una de les aules. Mitjançant una dinàmica que lliga des del principi l’escalfament i la presentació dels participants amb el desenvolupament de les parts centrals i determinants de la sessió, El Relacional aconsegueix submergir de forma molt efectiva a qualsevol persona en les seves formes de treball amb el moviment. Abans que poguessin plantejar-se d’una manera racional, per què o com jugar amb la investigació, els nois i noies de l’institut ja ho estaven fent. Corrent i triant diferents llocs per la sala en què intervenir, elaborant poemes sobre el joc amb el mateix punt de partida que les senyors del procés de Moure’ns o fent una petita coreografia que al·ludeix als jocs que més han sortit en la investigació

La valoració del treball durant la primera sessió va animar a decidir-se per tractar de tornar a concentrar a tots els alumnes i les alumnes en un mateix espai tot i que el pla inicial consistia a realitzar dos grups a partir de les tres classes. Sabent que es tractaria del doble de nois i noies es va optar per veure’ns al gimnàs amb els tres grups. Per descomptat, per diversos factors, entre altres, la ràtio, la dinàmica no va funcionar igual que en el primer dia. Hi va haver més soroll, en tots els sentits possibles, no només en el sonor. Tot i això, es pot valorar positivament la sessió ja que es va poder avançar en les accions que es plantegen per a la inauguració.

IMG_1762La tercera sessió es va desenvolupar a partir d’un format de treball més heterogeni on alguns alumnxs es van dirigir a les pistes de mentre l’altre grup ho feia cap al club de petanca situat al carrer Antonio Machado. Aquesta diversificació va funcionar i va permetre realitzar entrevistes o accions enregistrades en vídeo que s’inclouran en el vídeo resum d’aquestes quatre jornades.

Finalment va tenir lloc la intervenció durant la inauguració del pati. La primera sorpresa positiva va ser el nombrós grup de alumnxs que van decidir venir a participar, un indicador a destacar és l’heterogeneïtat del perfil de l’alumnat. Va ser interessant veure a alguns “dels dolents” de classe tan implicats en la proposta, alguna cosa passa quan el moviment entra en joc com a forma d’elaborar el coneixement. A algunxs dels i les profesorxs els va cridar l’atenció aquest fet i així ens ho van fer notar. Juntament amb la resta d’activitats proposades per altres actors, la “taverna-festa” i la coreografia van complir bastant bé la seva funció com a ritu inaugural que “performativitzara” la investigació de l’IGOP.

IMG_1536