logo

Seguiment dels processos d’intervencion. Territoris, salut i pràctiques d’art activades.

Des del mes de gener, portem desenvolupant dos processos d’intervencions en els barris de Roquetas i del Raval. Cada procés és un petit univers i amalgama d’accions i processos que es retro-alimenten. Aprofitant que molts estan ja entrant en la fase final (pensant mostres o retorns), us donem un seguiment del treball en general dels dos contextos, a part d’altres post de cada procés que anirem pujant.

1. Repertoris variats. Procés “Moure’ns, comptar i cantar”. El Relacional. Roquetes.

Després de 9 sessions de treball al Centre cultural Toni i Guida, El relacional han generat un procés comunitari d’arts vives, memòries i exercicis de ball per mantenir en sintonia corporal i de memòries comunitàries al grup de Activades per la salut (12 dones aprox ). En gairebé 3 mesos s’han anat treballant ritmes i blocs sempre similars, s’ha pogut coreografiar i treballar una primera acció- espai coreogràfic que compon de gestos i accions. Aquestes accions s’han decidir gravar en un espai que és considerat un actiu de salut del barri. Torre Baró.

Al vídeo es recullen les parts diverses del treball desenvolupat amb els grups: una part d’escalfament, una vinculació de jocs d’infàncies a manera de coreografia i el vals com a treball d’equilibris i relacions. Es plantejarà una segona part: presentació del vídeo i de de la coreografia amb les dones al barri amb els joves de l’institut. El vídeo final amb una dinamització / activació es presentarà a la Fira d’arts comunitàries del Trinitat Vella, que coordina Artibarri a finals de juny.

De cara a presentacions posteriors es mirarà si es treballés una projecció de vídeo interna primer entre 3r i 4t setmana podria. Una altra de les possibilitats que s’està estudiant és fer un vídeo amb fotos o il·lustracions que pugui fer transparent i transferible el treball de repertori (o des il·lustracions). A partir d’aquestes reunions, el grup decidirà si vol activar i dinamitzar altres grups en accions de moviments i gestos a partir de la coreografia creada per les dones.

Tot aquest treball es lligarà amb la segona fase de treball de l’institut-escola de Torre de Baró, sobre jocs, i el pla de barris de Barcelona, amb un bagul que reculli diversos jocs del barri, i serà construït comunitàriament com un repositori mòbil i activador dels espais públics. Aquest treball s’articularà amb el procés d’inauguració del pati de primària on 3 grups de primària treballaran durant un mes amb El Relacional per activar i donar formes artístiques i performatives a tota la investigació desenvolupada pels grups al llarg de l’any. D’aquesta manera la inauguració serà un moment obert tant a tota la comunitat educativa del centre com al barri en general.

interficies_moverse_ poster 2019

2. Estigmes i identitats de barri. Forn de Teatre Pa’tothom. Raval.

Escola Cintra.

Es tracta d’un treball de formació teatral en un centre educatiu concertat amb el Departament d’Educació d’Educació Secundària Obligatòria on es pot aconseguir amb quatre anys d’escolarització l’acreditació del graduat escolar. El procés teatral dins d’aquest marc resulta complicat de vegades perquè alguns perfils de l’alumnat són complexos, per això se’ls dóna una atenció personalitzada i amb grups petits. Aquest any s’està valorant el procés, ja que ha significat un constant negociar i pactar amb els participants els objectius i normes. Finalment, es fa èmfasi en el procés més que en obtenir un producte teatral concret. Durant les sessions amb alumnat de 2n i de 4t de l’ESO, es treballa improvisacions, Teatre Imatge i debat amb temes que els resulti interessants i més de lúdics, amb l’objectiu de generar vinculacions. Així doncs, el treball porta a “habitar les llars escènics” i no tant de peces finals, sinó de processos escènics que es poden desenvolupar. Ara mateix estan en la fase de sospesar si es realitzarà obra de teatre final.

Grups de joves.

S’està treballant el tema de l’habitatge i la manca d’expectatives dels joves a accedir a la independència en aquest aspecte: elevats preus, sistema especulatius, pujada de preus dels lloguers, gentrificació, etc. El grup de joves va participar i va realitzar una acció teatral a la manifestació pel dret a l’habitatge en suport al Sindicat de Llogaters, el 6 d’abril a Barcelona. Per a la concepció de l’obra de teatre els joves treballen en investigar persones, situacions i opressions concretes que viu la gent al barri del Raval. Pa’tothom ha estat convidat a un Festival teatre Europeu que es realitza a Grenoble, França. Els grups són difícils de vegades per l’estabilitat i precarietat, el que comporta una dramatúrgia “situada”, és a dir treballar amb les persones que hi ha a cada sessió.

Teatre comunitari sobre el barri.

Teatre comunitari sobre el barri. S’ha treballat com activar imatges diferents sobre les opressions que els creuen en les seves vides: aquesta tècnica els ajuda a situar converses riques i complexes, i descobrir els diversos graus d’opressió, i alhora, com també totes ens tornem opressors en determinades ocasions.
El grup és bastant heterogeni amb diversos graus d’implicació entre persones i joves d’altres ciutats o barris.

En el marc del treball s’estan donant 3 temàtiques del dia a dia del barri: la consciència del problema de l’habitatge (en els pisos), la convivència (amb les baralles, els límits i altres tensions) i els poders de grans immobiliàries (gentrificació, desnonaments, etc.). Aquest tema desenvolupa tensions sobre el lloguer de pisos a relació a dos grups de persones: les que es fan unes expectatives dels pisos a Barcelona com a ciutat “progre”, i les que no tenen res, Aquests són els veïns de tota la vida, els que viuen molt precàriament a partir d’un paleta, i els que acaben d’arribar. Una segona línia és sobre tradicions culturals i espai públic: En aquest procés s’està treballant al·legories actualitzades de les tradicions culturals. Se’ls i es dóna una volta per pensar capes i relacions complexes que dialoguen amb el tema de l’habitatge (castellers, amb l’enxaneta com el que es queda sol, o balls de la sardana com a espais de convivència on no hi caben totes ..). En una tercera escena s’està treballant sobre l’acollida d’un refugiat en una casa, i les tensions i capes que revela aquesta situació.

 

pa tothom teatre com 2 _10 abrilpa tothom teatre com