logo

Procés de treball Roquetes: gestos, cossos en moviment, veus que compten, espais que canten.

Ens mantenim immersos en LoRelacional en el procés de Mourens, cantar i contar.

WhatsApp Image 2019-03-21 at 12.12.45lo relacoinal sesion 3 mural gestos

Després de les dues primeres sessions de treball, ja estem introduint el tema sobre com identificar els actius, la salut i incorporar elements de treball de les primeres sessions.

La tercera sessió comença sempre, amb exercicis de calefacció variats, que incorporen moviments i gestos de les altres setmanes, i també generen una història rúnica de cossos i coneixements gestuals, com a ritual: coreografia del poema: “sóc, estic fent feliç “. La segona part està estructurada a partir d’un joc de reconeixement de jocs que es van jugar des de petits (com a pictionary). Cada persona representa als altres el seu “joc infantil”. Després trien 3 i es generen gestos per assajar davant del mirall (no us oblideu del lector que estem en una sala de dansa / dansa). D’aquesta manera es genera una petita coreografia de jocs i records que activarà el grup. I com a cervesa final, com sempre es canta una cançó per tancar la sessió.

La quarta sessió continua exercicis d’escalfament, per a parelles, amb dinàmica de dansa, ball de vals, parella i la incorporació de la coreografia de jocs populars de l’última sessió. A continuació es mostra un mural dels espais del barri, de parelles: una pinta a l’esquena, l’altra persona es tradueix en el mural: es pintarà primer, després del barri i canvia de parella tot seguint la música. . A continuació, es pinten amb colors i marquen els espais del barri que ens agraden o representen el barri amb colors. Un cop acabat el mural, amb tots els seients, es discuteixen els elements del barri que representen cada color: negre: terra, nit, poca llum als carrers. Groc: sol (de vegades vermell), energia solar. Lila: moltes dones, coets d’ones. Verd – parc aromàtic, plaça de dones, parc Guineueta. Vermell: les teulades de les cases, Toni i Guida, dones quadrades, vermelles del sol. Arbres marrons, muntanyes. Blau: el cel A més, la idea és gravar el vídeo amb els moviments, la coreografia del poema Jo Sóc, la coreografia de jocs i altres moviments en un espai obert al barri. S’han presentat propostes: el parc de les dones i el castell, que ha d’anar en autobús. I com sempre la sessió es tanca cantant Solo tu.

La cinquena sessió es realitza amb la dinàmica de calefacció dirigida pels estudiants i el ritual de les diferents danses que el grup ja té gairebé descontaminades. Es realitzen exercicis d’escalfament “sí o no”, es ballen de nou “valses” i es fan altres activitats. En aquestes sessions, el grup busca generar una coreografia dels jocs de diferents músiques, amb gestos i elements que hem recuperat dels jocs de “la nostra infància”: pinzell, pedra, paper i paret, goma, sevillanes, corda , palmells, bufanda. El grup investiga diverses possibilitats ja que és un element que dóna lloc a comptar amb records, altres formes de ser i estar a l’espai, i alhora connecta amb el treball de jocs que LoRelacional desenvoluparà en la segona part del seu treball a Roquetas. D’aquesta manera, si pensem en un tema comú, les dones podran compartir espais de treball i algunes sessions amb l’escola-escola Turó de Roquetas…. i acabar de tocar la cançó: aquesta vegada toca la Macarena i incorporem la dansa al grup.

WhatsApp Image 2019-03-21 at 12.12.07lo relacoinal sesion 3 mural gestosWhatsApp Image 2019-03-21 at 12.12.13(1)lo relacoinal sesion 3 mural gestosWhatsApp Image 2019-03-21 at 12.12.13lo relacoinal sesion 3 mural gestos

Elements destacats:

– El ritual de les activitats d’escalfament i dansa, sent un procés progressiu d’incorporar l’aprenentatge al cos col·lectiu, treballa per crear espais de contacte i coneixement compartit

Cohesió forta del grup gràcies als exercicis de treball i a l’ús real de l’activació dels cossos

– Reflexions sobre el barri, els records i el treball comunitari a partir de moviments, gestos o pintura mural, que donen lloc a converses i espais de debat

– Comencen a albirar peses o assemblees d’on treballar per al vídeo final: coreografies del poema, jocs, murals, que es poden ballar en diversos espais del barri.

– Finalment, val la pena assenyalar que el grup d’estudiants, a part de moure, cantar i comptar com un més, ha estat prenent més iniciativa en algunes dinàmiques de tancament, disseny i documentació, de manera que s’ha generat un procés més actiu dins l’espai del taller.