logo

Repertoris variats. Actius comunitaris que cuiden Roquetes. Contexto Roquetes 2019

interficies_repertorio 2019_proyecto WEB PETITRepertori variat és un projecte d’investigació i acció realitzat amb dos col·lectius i dos contextos diferents del barri de Roquetes: dones vinculades al grup Activades per la salut del Casal de barri Toni i Guida i joves de 1r de l’ESO de l’institut Escola Turó de Roquetes. Aquesta iniciativa la porta a terme el col·lectiu Lorelacional, un grup catalitzador de relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària a partir de cultura visual, arts en moviment i intervencions en els espais públics.

A través de la dansa i el moviment, la performance i la creació sonora les comunitats participants explorarà la vida quotidiana del seu entorn més proper per identificar les accions i els espais que afavoreixen relacions de cura al barri de Roquetes.

El diàleg entre els dos processos construirà un repertori variat de jocs, balls, cançons, espais i pràctiques que transiten entre la cultura, la memòria i la salut. Un conjunt d’actius que sostenen la vida al barri, que enriqueixen les formes d’expressió i de relació, que generen espais de cura, on afectar i deixar-se afectar.

El projecte es desenvolupa en dues fases:

1a fase: Moure’ns, cantar i contar

Moure’ns, cantar i contar és el procés on participaran les dones vinculades al grup Activades per la salut del Casal de Barri Toni i Guida, tot i que està obert a la participació d’altres dones. Aquesta part del projecte està adreçada a identificar les pràctiques quotidianes que ens ajuden a estar actives i que ens generen benestar, els espais que ens cuiden i que cuidem, dels que formem i ens sentim part, les persones que ens fan sentir bé, pel fet d’estar juntes, aprenent les unes de les altres, compartint sabers, experiències i afectes.

La dansa i el moviment, el joc i les cançons seran les eines que ens permetran moure, cantar i contar el nostre coneixement de manera conjunta. Arran del procés construirem un repertori variat de creacions sonores i taules de moviment creatiu per cuidar-nos i cuidar el barri.

2a fase: Jugar el carrer!

Aquesta fase del projecte servirà per visibilitzar i socialitzar els resultats de la investigació acció participativa que el grup de joves de 1r de l’ESO de l’Institut Escola Turó de Roquetes està realitzant amb l’IGOP. La investigació pretén recollir els jocs que es juguen i es jugaven al barri, tenint en compte i recollint la diversitat cultural dels jocs i de les persones que els proposen.

Jugar el carrer contribuirà a la socialització dels resultats de la investigació presentant-los mitjançant una acció participativa que aglutinarà els jocs recollits donant-les un nou significat com a joc compartit, fruit de la història present del barri i amb possibilitats de joc obertes per a la creació de noves històries futures. Donant un nou significat a la frase popular “A jugar al carrer”, Jugar el carrer, pretén resignificar el carrer, els espais públics del barri, com a espais de joc, relacions i cures, inclusius i respectuosos amb la diversitat d’usos, significats i persones que habiten Roquetes.

3a fase: Celebrem i compartim el Repertori variat.

Els resultats del projecte es presentaran al carrer i de forma festiva en el marc de les festes de Roquetes per contribuir a augmentar el repertori variat de pràctiques culturals i saludables del barri.

CALENDARI I NOMBRE DE SESSIONS

1a fase: Moure’ns, cantar i contar

Calendari: dijous del 21 de febrer a l’11 d’abril

Horari: de 10h a 11.30h

Nombre de sessions: 8 sessions

2a fase: A jugar el carrer!

Calendari: maig-juny sessions setmanals

Horari: dijous matins.

Nombre de sessions: 9 sessions (3 per cada grup/classe)

3a fase: Celebrem i compartim el Repertori variat

Calendari: mitjans juny en el marc de les festes del barri

Nombre de sessions: 2 sessions ( cal una sessió per muntatge/assaig general)

danza poster toni guida 4 pequeaño web