logo

Estigmes – identitats de Barri. Context Raval 2019

interficies_estigmas_pathom 2019._WEB PETIT

En el context del Raval, es desenvoluparà un treball amb el Forn de teatre Pa’tothom, un espai de treball que s’articula sobre el teatre de l’oprimit i teatre- fòrum des de fa 20 anys, amb connexions actives al barri del Raval com a instituts , SOS Racisme, grups de joves i la seva pròpia empresa de Joves. A més, l’entitat és membre de la xarxa d’Artibarri i de la Fundació Tot Raval, on ja han col·laborat i treballat en diverses accions, obres, teatre-fòrum i altres peces teatrals i comunitàries al barri.

El procés “Estigmes – identitats de Barri generarà una investigació i intervenció cultural comunitària de treball sobre els problemes d’estigmatització i identitat del barri del Raval com un marc complex i plural que genera una visió més positiva i comunitària dels diversos “ravales”, trencant estereotips i on sempre s’ataca al barri com un espai pobre, estigmatitzat o denostado, amb drogues o inseguretat pels grans mitjans de comunicació.

Aquesta iniciativa explorara sobre diverses problemàtiques locals com el dret de la llar, narcopisos, estigmes de racisme i d’entitats de joves. Tots això elements que representen la salut comunitària dels territoris i els models de degradació i especulació dels barris, connectant salut, amb identitat cultural i amb especulació. En el procés es articularan processos de treball sobre dimensions socials del barri com el gènere, la violència i altres iniciatives, perquè els grups d’estudiants es toquen i es deixin afectar per altres realitats a partir d’participar directament en les obres i accions com a actors i actius dins dels processos.

El treball es desenvoluparà a partir de 4 grans espais de treball interconnectats entre ells.

– Primerament es desenvoluparà una formació en teatre del oprimit per als grups d’estudiants amb 5 sessions durant el mes de febrer i part de març

– En segon lloc, es desenvoluparà el principal context d’intervenció: serà una obra de teatre comunitari sobre el barri, a partir de diverses entitats i grups de veïns que vulguin generar un tema sobre els problemes del barri, on els estudiants participaran en tot el procés de disseny, construcció del grup motor i exercicis teatrals / mostra de l’obra. Per altra banda, els grups d’estudiants també estaran actius en processos de treball amb dos grups de preadolescents i la companyia de joves de Pa’tothom. Accions on generar espai de treball comunitari i educatius més intensos. Aquest conjunt de processos es desenvoluparan des de febrer a juny.

– Amb tot aquest procés es espera poder generar una peça de teatre comunitari per inaugurar a les festes populars del Raval o el Raval Festiva del 2019, un festival de base comunitària del barri que té el racisme com a tema central de la seva proposta

 

Pa tot hom _ foto projectes_27900541987_4b7f307a10_o