logo

Contextos Interfícies 2019. Marcs inicials de treball

Logo generic 2019Des del mes de setembre es durà a la seva fi immers en la tercera fase de l’obra amb els processos comunitaris 2017/2018. A continuació, expliquem breument els marcs de treball inicials de cada barri. Són marcs orgànics que hem teixit en diàleg amb contextos.

1. Plantejar l’ecosistema del treball a partir de l’avaluació prèvia.

Hem partit de la investigació i  avaluació que va desenvolupar el projecte, a més de la reflexió del grup de treball de coordinació d’Interfícies, per replantejar el disseny dels dos ecosistemes de treball que desenvolupem, i dotar el projecte de continuïtat, formes diverses d’implicació, i una millor relació entre la formació docent de l’assignatura i els processos culturals que es desenvoluparan.

En aquest cas, partint d’aquesta anàlisi hem plantejat:

– Introduir metodologies de cos i moviments, d’arts vives i teatre en totes les dimensioni del procés: en concordança amb les metodologies pedagògica que hem anat desenvolupant a l’aula amb el grup d’estudiants de psicologia comunitària en la primera fase formativa.

– Experimentar amb les arts vives i les espistemologías corporals, com altres espais de salut, cultura. Com a mètodes d’investigació artística, per repensar les relacions entre cultura i salut, i explorar maneres de treball situats amb pràctiques híbrides.

– Articular el treball sobre un grup motor o col·lectiu de cada context, per oferir possibilitats de construir els laboratoris d’aprenentatge comunitari amb sessions prèvies mes intenses de formació en cada context i amb un grup més estable i amb més presència regular.de participació, i una millor relació entre la formació docent de la matèria i els processos culturals que es desenvoluparan.

2. entreteixir marcs de treball.

A partir d’aquestes reflexions, estem ara generant els marcs de treball:

En el context de Raval, es desenvoluparà un treball amb el Forn de teatre Pa’tothom, un espai de treball que s’articula sobre el teatre de l’oprimit i teatre- fòrum. El programa d’interfícies es desenvoluparà amb el marc de la iniciativa “Estigmas i identitat de Barri”. Amb aquest marc es generarà un procés de treball sobre els problemes d’estigmatització del barri, es buscarà explorar espais de treball sobre les problemàtiques dels narcopisos com una problemàtica que representa la salut dels territoris i els models de degradació i especulació dels barris. En el procés s’articularan processos de treball sobre dimensions socials del barri com el gènere, la violència i altres iniciatives, perquè els grups d’estudiants toquin i es deixin afectar per altres realitats a partir de participar directament en les obres i accions.

En el context de Roquetes, es treballarà amb LoRelacional en el marc del projecte “Repertoris Variats: actius de salut que tenen cura del barri”. El col·lectiu desenvoluparà un treball de cos, moviment, memòries i usos de l’espai públic amb un grup de Toni i Guida, Activades per la salut, i que estarà obert a altres participants. La segona dimensió del treball s’està articulant amb un centre educatiu per repensar dinàmiques d’usos d’espai públic i jocs diversos (històrics, de diversitat cultural, altres comunitats, ..). La proposta busca investigar un repertori variat d’actius en salut que desenvolupem des dels nostres moviments en el espai, els nostres cossos i moviments, els nostres jocs, i les nostres músiques i sons que ens envolten. Aquests repertoris comuns activats per mitjà d’investigacions artístiques a partir de la dansa, les músiques, la improvisació, els jocs i altres dispositius que tindran un retorn comunitari al juny.