logo

Primers passos dels processos en barris i avaluació participativa

Roquetes. Barri Saludable

El treball del col·lectiu Teleduca s’ha cuinat a partir d’una decena de trobades amb diverses entitats de tots tipus: joves, grups formals, caminaires, grups d’intercanvi, grups de diversitat cultural, gent gran, infància, de salut comunitària, educació, hip hop, salut i dones… Amb aquesta primera tanda de contactes es genera un grup motor, divers i plurarl, amb el que es terminarà de mapejar i dissenyar les rutes del barri.

Els contactes establerts també estàn marcant les metodologies amb les que es desenvoluparà el projecte. També supondrà adaptar la forma de recollida de la informació del formulari, per a que la tecnologia no sigui un obstacle de participació. En aquest sentit, es realitzaran alguns tallers d’acompanyament a gent gran, per facilitar que puguin emplenar el formulari i tallers directes i usos de plataformes socials més relacionades amb el jovent. Paral·lelament s’estan pensant accions de tallers específics amb la gent de Roquetes conviu i la Xarxa d’Intercanvi i de Coneixements, així com d’altres possibles aliances.

Raval. Territoris que curen.

La investigació i el procés impulsat per Territoris Oblidats està prenent forma a partir de diverses accions que s’estan gestant des del mes de gener. S’han efectuat els primers contactes amb Franja, un casal de joves del Raval, amb l’espai Mediateca, per fer les primeres entrevistes d’històries de vida i actius dels herbolaris, i s’està planificant algun tipus d’acció durant la fira de Sant Ponç.

Per altra banda, el grup d’estudiants ha investigat i mapejat els herbolaris, pensant en diverses informacions i preguntes al voltant de la salut comunitària i de la vida als barris.

La investigació i evaluació com a procés d’investigacació-acció-participativa

Un altre aspecte que volem ressaltar d’aquest treball és l’articulaicó amb estudiants de Psicologia comunitària de la Universitat de Barcelona. S’està desenvolupant un procés d’acompanyament que permetrà l’evaluació del projecte. S’està generant una arquitectura de treball on el grup d’estudiants ha decidit quins són els elements a avaluar. Alguns dels alumnes està realitzant el seu Treball de Fi de Grau sobre la plataforma i el procés d’avaluació.

Aquest treball permet que sigui el propi alumnat el que generi coneixement col·lectiu, que després sistematitzarà i retornarà al grup de treball. D’aquesta manera es genera un procés d’investigació-acció participativa com a procés d’aprenentatge-servei en comunitat, i des de la comunitat d’estudiants.

A més aquest tipus de procés grupa ens permet anar aixecant indicadors, i pensar en eines i maneres de poder analitzar i avaluar els impactes, canvis, maneres i xarxes que generen aquest tipus de processos.