logo

Presentació del mapa Itineraris del plaer i la subversió

El passat dia 11 de novembre, en el marc del Festival Raval(s), vam fer un vermutet a la Rambla del Raval per a presentar el el mapa “Itineraris del plaer i la subversió”, resultat de la investigació que va començar Taller de Ficció a partir de l’exposició Nunes, més enllà del temps. Prenent com a punt de partida la pel·lícula “Noches de vino tinto”, de J.M. Nunes, en la que la protagonista fa una deriva nocturna de bar en bar per Ciutat Vella, s’ha fet una recerca en dues fases: la primera, anomenada Molt més que bars, en la que la investigació es movilitza a partir de l’exploració en l’actualitat d’aquells espais que generen comunitat al barri; i la segona, anomenada Plaers i subversions itinerants, en la qual la recerca, plantejada de manera col·laborativa, es centrava en les formes d’apropiació de l’espai públic al Raval com forma reivindicativa de l’exercici del plaer i la llibertat.

Arts Santa Mònica (5 of 20)Arts Santa Mònica (20 of 20)Arts Santa Mònica (9 of 20)

Durant la primera fase, es van realitzar diferents activitats i es van produir materials audiovisuals a l’entorn d’aquells espais d’oci que generen comunitat, prenent diferents espais del barri com a casos d’estudi.

En la segona fase, la investigació es va desplegar de manera més extensa, col·laborant amb diferents col·lectius del barri prenent com a eixos principals les cercaviles i recorreguts crítics de les Festes Alter-Natives del Raval. En aquesta segona fase, les activitats es van plantejar com a moments d’articulació i de recuperació de la memòria contemporània del barri. D’aquesta segona fase, s’han generat diferents materials que donen compte de tot el procés de treball: un programa de ràdio a Ràdio Contrabandes amb l’Assemblea Majara, entrades específiques a la wikipèdia fruit de la participació a la Jornada Wikipedista en el marc de Raval(s) 2016 i, finalment, un mapa que relata la investigació i posa en valor els sabers dels moviments socials del barri.

Podreu trobar més informació al web del projecte Taller de ficció:

http://tallerdeficcio.barripoblesec.org/2016/12/04/molt-mes-que-bars/