logo

Investigació i metodologies. Crònica taller 27 octubre.

presentacions 27 octubre_3

El dia 27 vam començar el primer dels tres tallers dins de l’assignatura de Psicologia comunitària de la Facultat Psicologia de la UB. Ens trobem amb un grup de 20 estudiants que ja estaven treballant sobre marcs teòrics, dinàmiques en grup i espais de reflexió.

Plantegem la sessió en dues parts: una d’introducció del marc d’Interfícies, i una altra de dinàmiques de grup. A la segona part cada grup havia de respondre a dues preguntes a partir de la realització d’un mapa d’idees o disseny d’alguna imatge. Aquest primer taller serà el detonant per al treball organitzat en 4 grups d’exploració de dos barris que realitzaran els alumnes en el primer semestre. En el segon semestre un grup entre 10 i 20 persones continuarà amb el treball de crèdits, una fórmula que permet usar crèdits com una optativa en un treball específic, i acompanyats pels grups de creadores

presentacions 27 octubre_2

Desenvolupament de la sessió

D’aquesta manera les les preguntes de partida per al treball en grup van ser:

1. Que és un barri saludable?

2¿ Com ho podríem recercar (quins mitjans, persones, eines, recurs posaríem en marxa)?

La classe dividida en 4 grups gènere els mapes durant 45 minuts i després es van exposar. Tanquem amb una roda final de reflexions, preguntes, i elements que havia sorgit. Els mapes van ser molt diversos, alguns molt senzills i “minimal”, uns altres mes expressius o metafòrics, i altres que conjugaven representació realista i elements de treball.

presentacions 27 octubre

 

 

A continuació expliquem breument alguns dels punts més destacables:

-Sobre elements físics o d’entorn urbà es van destacar elements com a espais públics, accessibles, varietat de llocs i usos, tipologies d’habitatge o parcs i jardins.

– Sobre elements d’interacció social i comunitària. En aquest punt van aparèixer elements sobre la salut bastant complexos: Donar resposta a situació de vulnerabilitat
Seguretat de les persones, i veure nenes i nens als carrers, diversitat social, capital social de la comunitat, bona distribució accessibilitat tant social com d’habitatge, diversitat sexual o cultural.

Finalment es va estar parlant del futur del treball en aquest semestre i el següent.En que fa als elements per investigar es va quedar amb el grup que pensessin entre totes tècniques d’investigació, que no siguin les convencionals i els ajudessin a explorar en els dos barris les preguntes sorgides. D’aquesta manera es va reflexionar sobre eines com el photovoice, el mapa participatiu, el mapeig col·lectiu del grup, derives per l’espai públic, o fins i tot ús del teatre imatge o escenificacions.

Mapes desenvolupats

20171027_12361420171027_12362120171027_12362920171027_123636