logo

Tallers. 4 mirades sobre l’espai i les arts en l’aprenentatge. Educació en les arts II

Aquest tallers organitzat en el marc de l’Educació en les arts II proposa la participació  en una instal·lació orgànica “en construcció” explorant quatre mirades sobre l’espai i les arts en l’aprenentatge, que es nodrirà tant de l’experiència dels visitants de l´exposició com de la dels participants als quatre tallers programats al llarg de la Mostra.

 

Un plànol imaginari en línia discontínua sobre el terra del vestíbul de la mostra. Dibuixem geogràficament les 4 metàfores al voltant de les quals hem dissenyat els 4 tallers:

REFUGI: Al fons a l’esquerra, una espiral practicable fins al centre.

TRÀNSIT: Dues línies curves en paral.lel creen un espai transitable en diàleg amb la columna, que ens apropa al refugi.

NO-LLOC: Un oval irregular amb petites línies multidireccionals uneix el carrer amb l’interior del vestíbul.

TROBADA: Formes rectangulars creen un espai circular irregular.

Cada taller ens conduirà a despertar el nostre imaginari a través de l’art i els processos artístics, entrant en contacte amb els elements del llenguatge visual i plàstic, per intervenir l’espai al llarg dels tallers. A partir d’un abordatge metafòric en cadascun d’ells (el Refugi, el Trànsit, el No-lloc i la Trobada), proposem sentir l’espai, pensant i actuant conjuntament, per compartir visions diverses amb una mateixa intenció.

L’objectiu final és generar una experiència personal extrapolable al context educatiu en què cadascú es mou.

Compartim un record lligat a un espai, a un lloc

Com ens relacionem amb l’espai? Recordes els racons de la teva escola?

Si vols compartir amb nosaltres un record de la teva escola, institut, … escriu-lo o dibuixa’l en un paper i col·loca’l al lloc de la instal·lació que creguis que connecta més amb aquell record.

També pots compartir-ho a través de les xarxes, enviant imatges dels espais de la teva escola o institut…, que identifiquis amb aquests a través del correu 4miradesespaiescola@gmail.com o amb l´etiqueta #4miradesespaiescola.

4 Tallers

Els quatre tallers organitzats s’adrecen a totes les persones interessades en l’àmbit de l’educació i, principalment, a mestres, professors de secundària i estudiants de la Facultat d’Educació.

Equip organitzador

Membres de l’Àrea d’Expressió Plàstica, del Departament de Didàctica de les Ciències Socials, l’Educació Física, l’Educació Musical, i l’Educació Visual i Plàstica. Facultat d’Educació. Universitat de Barcelona.

01_Refugi (3)02_Transit (3)03_Nolloc (1)03_Nolloc (5)

Taller 01_Refugi

Moments i espais de refugi, des de la pertinença, la confiança i el lloc

Sovint, quan som infants i sempre, necessitem retirar-nos a un espai que sentim prou segur per refugiar-nos i descansar del repte continu de conviure, donarnos un temps per viure amb nosaltres mateixos, i des d’allà, tornar a formar part.

11 de maig

17.30–20.30h / Espai Residència

Taller 02_Trànsit

Transformacions i ritus de pas. El trànsit com a experiència vital

El trànsit és un viatge que ens porta d´un lloc físic a un altre, com un mapa expandit i concèntric dels nostres llocs interiors: la infància, l’adolescència, la joventut, la maduresa.

17 de maig

17.30–20.30h / Sala d’actes

Taller 03_No-lloc

Espais sense plànol, perduts en el no-lloc

Per convertir un espai físic en un lloc significatiu, necessitem habitar-lo des de la nostra presència física, emocional, relacional. Si no és així, l’espai esdevé un “nolloc”. Ens perdem per trobar-nos.

25 de maig

17.30–20.30h / Sala d’actes

Taller 04_Trobada

Diàlegs i relacions, espais de trobada

Vivim temporalment amb l’altre i els altres, en un espai d’aire i terra compartit, que es carrega de memòries del viscut en companyia. Ens trobem per créixer.

30 de maig

17.30–20.30h / Espai Residència