logo

CRÒNICA del Taller L’ART DE VENDRE(’S) + VÍDEO

Taller realitzat l’1 i 8 de març de 2017 en el marc de l’exposició Caminar sobre el gel,
del centre Arts Santa Mònica

Dirigit per l’artista Raquel Friera, en col·laboració amb l’assignatura “Professió i context” impartida per Montse Romaní a l’escola Massana.

1ª sessió: 1 març
La sessió va començar amb una visita guiada per l’exposició.
La visita va ser realitzada per MAGMA i vam dividir els estudiants en dos grups.

Després de la visita guiada, Raquel Friera va presentar el seu projecte L’art de vendre (2012) a l’espai habilitat per al taller. Tot seguit, va projectar el vídeo que forma part d’aquest projecte, on analitza en clau irònica diferents estratègies de “mercantilització” de la pràctica artística. A partir d’aquests material, va configurar una “guia d’anàlisi” amb diferents preguntes que els alumnes havien d’aplicar a les peces de l’exposició Caminar sobre el gel. L’objectiu d’aquesta anàlisi i aplicació consisteix a aprofundir en la figura de “artista”, les condicions de producció i la professionalització o adaptació de la pràctica artística al mercat de l’art.  Posteriorment, es va explicar l’exercici que els alumnes havien de fer i es van formar llavors grups de treball segons les peces escollides de l’exposició.  Als darrers 50 minuts de la sessió, els grups van tornar a la sala d’exposició per aprofundir amb més detall en les peces escollides, observant-les amb deteniment i fent preguntes a l’equip educador.

Taller art vendre 1 sesion_2

2ª sessió- 8 març

En començar, es va recordar l’exercici que havien de fer. A partir dels grups de treball ja formats, els estudiants es van posar a treballar. Vam dedicar la darrera hora de la sessió a les presentacions dels treballs fets pels alumnes.

Taller art vendre 2 sesion_2

Els alumnes van analitzar les peces següents:
1-“When other birds still”, 2017, de Lúa Coderch.
2-“Werner eats his shoe”, 1980, de Les Blank.
3-“Les dues antenes del repetidor de Rocacorba”, 2016, d’Irene Visa.
4-“Les états de la matière”, 2013, de Pauline Bastard.
5-“El mal de la taigà”, 2016, de Fermín Jiménez Landa.

Els formats de presentació van ser variats: des d’una projecció interactiva a través de Google maps, passant per uns dibuixos, una performance, una presentació de conclusions tradicional i un vídeo.

El primer grup va emfatitzar el gest de l’artista Lúa Coderch, apropiant-se de la natura (so dels ocells) a través de mitjans tecnològics (reproduint-los ella mateixa amb l’ajuda de la tecnologia). A la seva presentació, van fer el gest contrari: anar des de la tecnologia (Google maps) al llac on l’artista fa la seva peça (el llac Walden).

El segon grup, a través d’uns dibuixos, es van centrar en el número de peces o obres que podien produir-se a partir de la peça exposada a la mostra (el vídeo de la performance).

El tercer grup va fer una performance en clau humorística d’una altra visita guiada.

El quart grup, a través d’una presentació tradicional de les seves observacions o conclusions, es preguntaven quina era finalment la peça artística: la perfomance feta per l’artista de tornar les peces de la casa a la natura, el vídeo que ho documenta o la instal·lació del vídeo amb els bancs present a l’exposició.

L’últim grup va fer un vídeo en el qual enregistraven una conversa del grup: cada membre hi interpretava un rol diferent de les figures típiques del món de l’art. No vam poder veure el vídeo i ens ho van explicar.

 

Taller art vendre 2 sesion

Taller art vendre 2 sesion_3

Observacions:
La primera sessió va anar molt bé i els alumnes es van mostrar molt interessats i motivats per l’exercici. No obstant, la segona sessió va costar molt d’engegar. Creiem que va haver-hi una desconnexió entre la primera i la segona sessió. Als alumnes, els hi va costar tornar a connectar amb l’exercici després d’una setmana.
A les presentacions dels exercissis realitzats, vam detectar més interès per la creativitat en el format de la presentació que pel la profunditat en l’anàlisi.
Després de comentar-los les nostres observacions, els alumnes ens van transmetre certa incomoditat davant aquest tipus d’activitats fora de l’escola, en les que no poden decidir gaire sobre el seu contingut i el seu desenvolupament.

 

VÍDEO  DEL TALLER