logo

Processos territorials febrer- març

Des del mes de febrer Interfícies porta diverses línies de treball en relació a projectes de territori que, en col·laboració amb diverses entitats comunitàries, promouen processos de treball en xarxa i generen pràctiques culturals en diàleg amb els territoris.

1. Educació Viva i Ciutat educadora: Projectes en xarxa sobre espai públic i territori

Des d’octubre portem treballant a partir del curs  “Educació viva i ciutat educadora” on s’han gestat tres projectes educatius que ja estan donant els seus primers fruits i accions . Aquests projectes entre espai públic, educació viva, intervenció urbanística i arts visuals i pedagogia, han estat acompanyats i produïts des del curs, com una forma d’investigació-acció i aprenentatge-servei entre febrer i el mes de maig. El tres projectes que shan portat a terme són:

Espai apropiat. Apropia’t de l’espai,  s’articula a l’Institut Consell de Cent, l’Escola Collaso i Gil, conjuntament amb Centre d’art del Prat a Centre cultural El Remolar. Entre tots han construït i generat un procés de participació i intervencions als patis i espais dels diversos centres educatius. https://espaiapropiat.wordpress.com/

DSC05555

Una altra de  les iniciatives ja activades és el equip Post- SiTe Urbà. Aquest grup interdisciplinari de mestres, urbanistes, gestores i dissenyadores ha generat una estructura efímera d’intervenció en l’espai públic com a detonant de processos, tallers i relacions. D’aquesta manera plantejarà processos de diversos tallers d’arts visuals, arts escèniques i disseny mitjançant un dispositiu efímer d’intervenció urbanística i d’activacions comunitàries a la Plaça Fort Pienc , l’Espai Jove Boca Nord i l’Arts Santa Mònica al maig: https://postsiteurba.wordpress.com

Eduacion viva 2Finalment, també s’està portant a terme el projecte Retrats, es conforma de tres acciones interconnectades i una exposició final, i que engloba l’IES Montbui (Igualada), l’Escola Sant Jordi (districte de Trinitat, Barcelona), Escola Parc de la Ciutadella (districte de Ciutadella, Barcelona) i el Centre d’Art Torre Muntadas (Prat del Llobregat).

2. Apadrinat el teu equipament

Apadrina el teu equipament cultural és una iniciativa coordinada per la Fundació Tot Raval en el marc del Pla d’Educació de Ciutat Vella i el Districte. Impulsa la col·laboració entre els grans equipaments culturals i els centres educatius del barri del Raval. Apadrina el teu equipament a l’Institut Tarradell implica a 3 grups-classe del primer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior en Integració social del l’INS Miquel Tarradell i l’equip d’Interfícies des del mes de gener fins a finals d’abril. Aquesta col·laboració es planteja com un projecte d’aprenentatge i servei que es desenvolupa amb diversos serveis d’usuaris/es del barri del Raval: joves, adults i persones amb diversitat funcional. En cada grup-classe s’han dissenyat entre 3 i 4 talleres partint del taller a l’exposició “Caminar sobre el gel” i «Llegible – Visible» . Fruit d’aquest treball es faran 11 tallers de treball comunitari adreçats a entitats socials del barri tant al Centre d’Art com en els espais de l’Institut.

El dia 28 es farà la jornada final del projecte, de 12 a 14 h al Claustre de l’Arts Santa Mònica, on es presentaran part de les experiències des dels grups de estudiants implicats i es farà una petita mostra de materials dels processos educatius i territorials portats a terme aquest any.

Apadrina foto 1

3. Projecte Ithaka

El Projecte Itaka, un projecte de formació i desenvolupament de competències laborals per a joves del Raval, inicia la segona fase d’intervencions artístiques, intervenint 25 localitzacions del Raval Sud, de la mà de 12 artistes. Amb vocació de treball en xarxa, està coordinat per 4 entitats del barri, JovesTEB, Fundació Joan Salvador Gavina, AEIRaval i Impulsem, i compta amb el suport de Foment de Ciutat, el Districte de Ciutat Vella, l’empresa especialitzada en material d’art urbà Montana Colors i l’associació Difusor. Els joves del Projecte Itaka col·laboren en tasques de suport a la producció de les intervencions, que es realitzaran el cap de setmana 22 i 23 d’abril. Des de Interficies es va a col·laborar en el disseny d’entrevistas estructurades en vídeos fets pels joves sobre la temàtica d’aquest any: la memòria viva del barri.

https://projecteitaka.wordpress.com/

 

logo itaka