logo

Taller De Ficció investiga sobre Nunes en diàleg amb els espais de comunitat i cultures del barri del Raval.

Amb motiu de l’exposició de, cineasta portuguès Nunes, “Més enllà del temps “(14 juliol- octubre 2) hem convidat al grup Taller de ficció a investigar i desenvolupar un projecte de mediació i activació de temàtiques i maneres de treball d’aquest realitzador des de juny fins a desembre de 2016.

Taller de Ficció, segons la seva web és un grup que investiga “partint de la projecció i d’eina audiovisuals, quin passatge es pot construir entre el barri on vivim i el treball de la ficció” El grup l’àmbit treball és el Barri del Poble Sec “. Descriuen la seva metodologia de la següent manera:”… en relació amb llocs on hem trobat conflictes socials o polítics, i en un moment de canvi i gentrificació del Poble-sec, vam tractar d’emprar imatges i sons per repensar i introduir-hi un sentit comú de caràcter polèmic. La nostra pràctica inclou la compilació de relats i fotografies de veïnes; tallers en l’espai públic, associats amb les activitats i comissions de l’Assemblea de barri, al voltant de la qual ens vam conèixer; o la projecció i discussió de materials i pel·lícules pròpies o aliens ”

taller de ficcio 2

 

La proposta que estem treballant amb aquest col·lectiu part de revisar alguns elements de treball del cinema de Nunes, amb l’objectiu d’iniciar una investigació sobre alguns bars i espais d’oci del Raval de manera col·laborativa, activant relacions amb persones, entitats i comunitats del barri . La idea força és recuperar aquests espais com a activadors de comunitats invisibles i espais culturals i socials alternatius. En una segona fase s’intentarà socialitzar, activar o generar relacions d’intercanvi en l’espai públic a partir del material rodat i treballat comunitàriament, pensant les preguntes i relacions que han emergit en el context situat del Raval.

Per interfícies aquest tipus de col·laboració i investigació que pretén desplaçar preguntes de l’exposició a altres espais de mediació crítica ens planteja preguntes disparadores:

-¿Quina Mena de relacions són possibles d’activar a partir del cinema, la imatge en moviment i la recerca artística?

-¿ Com podem activar processos de col·laboració amb col·lectius de forma autònoma i adaptant les seves metodologies i actius al context de la institució a partir d’una exposició?

-¿ Quins altres maneres de mediació ens proposa el cinema documental o militant, i el treball amb la projecció com a espai de treball comunitari i de mediació?